Rally News 2020.01.05

Majer Viktor

A nagy versenyekkel elindult a 2020-as tereprali szezon. Nagyjából párhuzamosan fut a Dakar Rally és az Africa Eco Race. Mivel a motorosokról nem nagyon esik szó, gondoltam összegyűjtöm mi is történt ma a két fontos eseményen.

A nagy versenyekkel elindult a 2020-as tereprali szezon. Nagyjából párhuzamosan fut a Dakar Rally és az Africa Eco Race. Mivel a motorosokról nem nagyon esik szó, gondoltam összegyűjtöm mi is történt ma a két fontos eseményen.

Dakar 2020
Africa Eco Race 2020

Dakar 2020 - 1. szakasz

Idén a legnagyobb változás, hogy a Dakar Rally történetében először a Közel-Kelet legnagyobb országában, Szaud-Arábiában kerül megrendezésre a verseny, így szinte végig homok- és kősivatagban fut a közel 7500 km hosszúságú verseny útvonala, amiből kb 5000 km mért szakaszt kell a versenyzőknek megtenniük.

Dakar 2020 versenyútvonal

A mai napon 752 km-várt a versenyzőkre Jeddah és Al Wajh között, amiből 433 km összekötő és 319 km mért szakasz volt.

Az első napon a tavalyi győztes, így az egyes rajtszámot viselő ausztrál Toby Price ért be elsőként annak ellenére, hogy a roadbook olvasója rakoncátlankodott, így jó ideig “vakon” ment csapattársa porát követve. Őt két perccel később a Monster Energy Honda Team amerikai versenyzője Ricky Brabeck követte. Harmadikként pedig az osztrák Matthias Walkner érkezett, aki Price csapattársaként a Red Bull KTM Factory Team tagja.

Első nap lévén az összetett sorrendje is ugyanez.

Dakar 2020 - Stage 1

139 motoros állt rajthoz de már ma volt aki kiesett. Az első kieső csupán 13 km-t tudott megtenni, mikor egy szerencsétlen bukás következtében kiugrott a válla, így a versenyt már nem tudta folytatni.

38 elsőbálozó motoros állt ebben az évben rajthoz, reméljük mindenki épségben célba ér.

Szerencsére újra drukkolhatunk külhoni magyar versenyzőinknek. Gyenes Emanuel ma 47-ikként, Saghmeister Gábor pedig 123-ikként ért célba. Hajrá srácok!!!

Africa Eco Race 2020 - Rajtceremónia és utazás

Az Africa Eco Race ez évi futama is Monaco-Dakar között kerül megrendezésre. A verseny célja továbbra is a “régi Dakar Rally” hagyományait követni. Idén a verseny már a 12. alkalommal kerül megrendezésre és népszerűségét a leginkább a számok mutatják: Idén 34 nemzet képviselteti magát, a nevezők száma 22%-kal, a járművek száma 30%-kal nőtt. Ebből az autó/kamion/SSV kategória 24% a motoros 81%(!!!) növekedést mutatott. A verseny 70%-a új területeken fut.

Africa Ecor Race 2020

Január 4-én Menton városában zajlott a verseny hivatalos rajtceremóniája, ahol 196 motoros versenyző állt fel a pódiumra. Idén ezen a versenyen nincs magyar motorosunk, autóval és kamionnal azonban több csapat is képviseli kis hazánkat. Nekik természetesen szorítunk, mint mindig.

A tegnapi rajtceremónia után a csapatok behajóztak és jelenleg Afrika felé kompoznak. Az első szakasz január 7-én indul.

0 0
Következő poszt

Rally Moto News - 2020.01.06

Összefoglaló a Dakar és az Africa Eco Race 2020-as futamairól
Shadows in the dust