Rally Moto News – 2020.01.15

Majer Viktor

A Dakar Rally 2020 10. szakaszának és az Africa Eco Race 2020 8. szakaszának rövid összefoglalója.

Dakar 2020 - 10. szakasz

Dakar 2020

Két rövid, összesen 74 km-es átkötő szakaszt mellett a tizedik versenynapon egy 534 kilométeres speciál szakasz várt a versenyben maradtakra. A tegnapi kilencedik szakasz ugyanis szintén nem bánt kesztyűs kézzel a versenyzőkkel. Patrice Carillon, Guillaume Martens, Alejandro Aros, David Chavez, Gerben Lieverdink, és David McBride ma már nem álltak rajthoz. Mint később a nap során kiderült a mai nap sem volt különb. Napközben további versenyzők dobták be a törülközőt. Abdullah Al Shatt, Leonardo Cola, Mauricio Javier Gómez, Garrett Poucher számára szintén befejeződött a verseny. A szerencsésebbeknek “csak” technikai problémájuk volt, de akadt, aki vállsérülést szenvedett, vagy combcsontját törte.

 

 • Add to Phrasebook
   
  • No word lists for English -> Hungarian…
    
  • Create a new word list…
 • Copy
 
Dakar 2020 - 10. szakasz

A mára tervezett eredetileg 608km-es táv a maratoni szakasz első része volt, ámbár kissé rövidebbre sikeredett, miután a szervezők az erős szél miatt lerövidítették a távot. Haradhból kiindulva a mezőny bevette magát az “Üres Negyed”-nek nevezett területre, hogy nagyjából délkeleti irányba haladva végül elérjék Shubaytah települést. Gyors tempójú laposabb szakaszok és dűnék váltogatták egymást. A rajt után rögtön gondot okozott, hogy erős szél mellett majd 100 km-t keleti irányba kellett haladni, így a reggeli nap végig szembe sütött. 345 km után a neutralizációs zóna végén aztán a szervezők az időjárást figyelembe véve megállították a versenyt. Ilyenkor a szervezőknek figyelembe kell venni azt a tényt, hogy az erős szél és a felkavart por miatt a versenyzőknek is nehezebb a dolguk, (bár ettől még mehetne a verseny tovább) viszont az előbbiek miatt a helikopterek nem tudnak már felszállni és egy esetleges mentési helyzetben ez akár emberéleteket is követelhet. A versenyzők a hátralevő távot az olajmezőkhöz vezető közúton tették meg a táborig.

Dakar 2020 - 10. szakasz tereptulajdonságai

A Husqvarna gyári csapat színeiben motorozó chilei Pablo Quintanilla kezdte a mai napot, így neki kellett csapást vágnia a szűz homokban. Ez természetesen jó lehetőséget adott az utána következőknek, hogy kicsit le tudjanak dolgozni a hátrányukból, ami hamarosan meg is történt. Nemsokára becsatlakozott hozzá Toby Price és Joan Barreda, aki végül átvette a vezetést és megnyerte a mai szakaszt. Barreda nem adta fel ambícióit, hogy megszerezze a végső győzelmet a Dakaron. Ugyan jól ment az utóbbi szakaszokon, de csak most tudott szakaszgyőzelmet elérni. A mért időket  tekintve, végig ő ment a leggyorsabban. Az első héten mintha túl óvatos lett volna és emiatt most messze van a végső győzelem lehetőségétől. Nem úgy mint csapattársa Ricky Brabeck, aki már az első héten jelentős előnyre tudott szert tenni az összevont értékelésben, így már csak arra kellett ügyelnie, hogy ezt megtartsa. Az amerikai KTM-es Price végül a 4. helyen zárt, Brabeck másodikként ért be ma és ezzel előnye a nap végére tovább nőtt. A HRC pilótája 25 perccel vezet a chilei Quintanilla és 27 perccel Joan Barreda-val szemben.

A nap egyik érdekessége a statisztikákat tekintve az élmenők nemzetisége. A Top10-ben van egy amerikai, két chilei, egy spanyol, egy osztrák, két argentin és egy szlovák. A Dakar történetében ilyen változatosságra még nem volt példa. A szervezők számára viszont fájó pont lehet, hogy francia versenyző ezúttal nem került be a körbe. Legnagyobb esélye  jelenleg Adrien Metge-nek van erre, a Sherco gyári pilótája összetettben a 12. helyen áll húsz perccel lemaradva a 10. helyezett Stefan Svitko-tól.

A mai szakaszon óvatosan kellett bánni a technikával, hiszen maratoni szakasz lévén, az esti bivuac-ban csak a versenyzők szerelhetnek. Legközelebb csak a holnapi szakasz után nyúlhat idegen kéz a járművekhez. Ez természetesen a malle moto versenyzőket nem rázza meg különösebben, hiszen ők így is-úgy is maguk szerelnek, ha kell. Az élmenőknek viszont kétszer meg kellett gondolniuk mennyire mennek bele a másodpercekért vívott harcba.

A második szakaszt megnyerő Ross Branch napról-napra bebizonyítja, hogy az élmenők között a helye. Bár a későbbi szakaszokon voltak nehézségei A botswanai motoros ma az ötödik helyen indult, ami kiváló lehetőséget nyújtott a számára, hogy újra reflektorfénybe kerüljön és ezzel jó esélye lehet, hogy később beválogassák valamelyik gyári csapatba.

Gyenes Emanuel továbbra is élenjáró az Original by Motul kategóriában. Az előnye több mint másfél óra a francia Benjamin Melot-val szemben, aki honfitársától Florent Vayssade-tól szerezte meg a második helyet két perc különbséggel. 28 versenyző harcol még a kategóriában minden asszisztencia nélkül. Saghmeister Gábor igaz a mezőny hátsó részében, de még mindig versenyben van és ez a lényeg!

 • Add to Phrasebook
   
  • No word lists for English -> Hungarian…
    
  • Create a new word list…
 • Copy
 • Add to Phrasebook
   
  • No word lists for English -> Hungarian…
    
  • Create a new word list…
 • Copy
 • Add to Phrasebook
   
  • No word lists for English -> Hungarian…
    
  • Create a new word list…
 • Copy
 • Add to Phrasebook
   
  • No word lists for English -> Hungarian…
    
  • Create a new word list…
 • Copy
 • Add to Phrasebook
   
  • No word lists for English -> Hungarian…
    
  • Create a new word list…
 • Copy
 • Add to Phrasebook
   
  • No word lists for English -> Hungarian…
    
  • Create a new word list…
 • Copy

A mai nap dobogósai:

1. Joan Barreda Bort (Honda)

2. Ricky Brabeck (Honda)

3. Kevin Benavides (Honda)

16. Emanuel Gyenes (KTM)

94. Saghmeister Gábor (KTM)

Összetettben:

1. Ricky Brabeck (Honda)

2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) 

3. Joan Barreda Bort (Honda)

29. Emanuel Gyenes (KTM)

90. Saghmeister Gábor (KTM)

Africa Eco Race 2020 - 8. szakasz

Africa Eco Race 2020

Az igazi homokozás mindig Mauritániában történik, itt van az igazi tökig érő homok!   A tegnapi táborból Aidzidine mellől indulva a mezőny 450km brutális dűnézés, homokozás után jutott el Tidjikdja városába. A 429 km-es mért szakaszon kívül tehát csak 21 km-t kellett az összekötőkön motorozni. A versenyigazgató Jean-Louis Schlesser már jelezte korábban, hogy a mai nap nem lesz egyszerű, fel is adta rendesen a leckét a versenyben maradt egységeknek.

Africa Africa Eco Race 2020 - 8. szakasz

A mért szakaszon viszonylag hamar, a 70. kilométernél volt az első tankoló zóna, ahol célszerű volt csurig tölteni a gépeket, mert azután következett még 250 km dűnézés, ahol igencsak megszomjaznak a gépek és pilóták egyaránt. Teljesen új eddig ismeretlen területen vezetett az út a Tifoujar hágóig, majd egy nagyon köves és emiatt lassúbb tempójú fennsíkon haladtak tovább Maaden településig. Majd leereszkedtek a fehér völgybe egy jó kis dűne átkelésre. A szakasz utána kiszáradt vízmosásokon keresztül haladt az Elnouk hágó felé, ahonnan ismét egy eddig ismeretlen, varászlatos vidéken vezetett tovább az út. A dűneátkelésekre ezen a részen szinte a szervizútvonal mellett került sor, ahol a média jó lehetőséget kapott, hogy testközelből készíthessen kép és videóanyagot a versenyről. Végül egy pörgős szakasszal záródott a mai nap, ahol azért a navigációra is oda kellett figyelni.

Africa Africa Eco Race 2020 - 8. szakasz

Lyndon Poskitt ma újra szakaszt nyert, miután egész nap az élen motorozott. Újabb 10 percet faragott le a hátrányából a norvég KTM-es Ullevalseterrel szemben, aki ma harmadik lett a hosszú, fárasztó mért szakaszon. Kettejük között az olasz Hondás Giovanni Gritti érkezett be, ő összetettben azonban csak a 15. helyen áll. Az elmúlt napokban az olasz Husqvarna pilóta Paolo Lucci tudott még a dobogó közelébe jutni, ma ötödikként ért be, összetettben pedig már a negyedik helyen van.

 • Add to Phrasebook
   
  • No word lists for Hungarian -> English…
    
  • Create a new word list…
 • Copy

A mai nap dobogósai:

1. Lyndon Poskitt (KTM)

2. Giovanni Gritti (Honda)

3. Pal Anders Ullevalseter (KTM)

Összetettben:

1. Alessandro Botturi (Yamaha)

2. Pal Anders Ullevalseter (KTM)

3. Lyndon Poskitt (KTM)

Bár alapvetően a híreket csak a motorosokról szerettem volna összeállítani, nem hagyhatom ki azt a hatalmas fegyvertényt, amit ma a magyar kamionos egységek műveltek! Eddig is jó eredményeket mentek a fiúk, de a mai nap tabellája azért büszkeséggel kell, hogy megtöltse szívünket. Egy világverseny, ahol az első háromban két magyar csapat szerepel!

Gratulálunk a versenyzőknek!

Teljes támadás
0 0
Következő poszt

Rally Moto News - 2020.01.16

A Dakar Rally 2020 11. szakaszának és az Africa Eco Race 2020 9. szakaszának rövid összefoglalója.
Dakar 2020 - 11. szakasz