Rally Moto News – 2020.01.07

Majer Viktor

A Dakar Rally 2020 3. szakaszának és az Africa Eco Race 2020 1. szakaszának rövid összefoglalója.

Dakar 2020 – 3. szakasz

Dakar 2020

A Dakar rally harmadik szakasza egyértelműen a Honda napja volt. Hogy miért? Mindjárt kiderül, de nézzük előbb a szokásos felvezetést az adatokkal és tényekkel.

Neom városából indult a mai kanyar , ami szó szerint egy igazi nagy kanyar volt, mivel 504 km megtételével a versenyzők Neomba értek vissza. Az összesen 77 km-es összekötő szakasz között a 427 km-es út egészen a Jordán határig vitte a mezőnyt a Jabal ash Shifa hegység vonulatai mentén és ezzel elérték a verseny legmagasabb pontját, ami ezúttal csupán kb 1400 méteres tengerszint feletti magasságot jelentett. Az elmúlt években a Dél-Amerikában megrendezett futamokon ennél jóval nagyobb magassággal kellett megküzdeniük a versenyzőknek, ennek ellenére azért a mostani sem lesz egyszerű.

Dakar 2020 - 3. szakasz

Az első nehezítésként a versenyzők a roadbook-ot csak pár perccel az indulás előtt kaphatták meg. Apró kedvesség a szervezők részéről, hogy ezúttal színes útleírást kaptak, amin különféle színekkel emelték ki a fontosabb eseményeket, figyelmeztetéseket. Ez nagy könnyítés a versenyzőknek, hiszen elég sok időt elvett a másnapi felkészülésből, főleg azok számára, akik egyedül vannak és még szerelniük is kell. A roadbook kiszínezése a következő etap előtt mindig egy érdekes ceremónia. Mindenkinek megvan a maga jól bevált sémája, ami alapján saját magának kiszínezi szövegkiemelővel azokat az információkat, amikre menet közben figyelni kell. Ebben az esetben viszont mindenki ugyanazt a színezést kapja.

Dakar 2020 roadbook

Szaud-Arábia sem adja meg könnyen magát. A tegnapi szakaszgyőztes Ross Branch ma a hátsó kerekével elkapott egy követ, ami úgy megdobta, hogy leesett a motorról. A versenyt folytatni tudta, de ezáltal értékes perceket vesztett. A Dakar egyik legpechesebb pilótája Paulo Gonçalves ma motorhiba miatt volt kénytelen megállni és úgy tűnt, hogy ezzel be is fejezi 13. Dakar futamát. Hat órát várt a szervizcsapatára, akik végül helyrehozták a gépet és Gonçalves így be tudta fejezni a speciál szakaszt. Hatalmas időbüntetéssel bár de úgy tűnik folytatni tudja a versenyt az indiai Hero márkájú motort hajtó versenyző.

Számos eltévedés, műszaki hiba és bukás ritkította a mezőnyt, de az egyik legsúlyosabb esést pont az egyik kísérő helikopter kamerája előtt történt, így láthattuk milyen apró hiba vezetett ahhoz, hogy az egyébként nagyon jó időt motorozó Adrian van Beveren hatalmasat essen. A versenyzőt kulcscsonttöréssel és csipősérüléssel szállították vissza neomi táborba.

A pálya bonyolultságát mutatja, hogy még az élmenők is sorra tévesztettek. Toby Price és van Beveren csapattársa a Monster  Energy Yamaha Rally Team versenyzője Xavier de Soultrait közel egy kilométerre távolodtak el a megfelelő nyomvonaltól majd alig találtak vissza. Emiatt a Price 35, de Soultrait 48 perccel értek be a mai szakaszgyőztes mögött, pedig egy ideig már az első négyben voltak. De Soultrait egy esés következtében meg is sérült a csuklóján, ami a későbbiekben még gondot okozhat.

A Honda napja

No de nézzük mi is történt a Honda háza táján! A Honda azt a nem kis fegyvertényt követte el, hogy a mai szakasz végére csak Hondás állhatott volna a képzeletbeli dobogóra. Mindez jól mutatja, hogy milyen irányba haladnak a fejlesztések és hogy a japán márkák lassan újra fel tudják venni a kesztyűt a KTM fölényével szemben. Persze messze még a vége, mindenesetre érdekesen alakul a márkák harca is.

Szóval a mai napon a legjobb időt Ricky Brabeck mente. Már az elejétől komoly tempót ment és el tudott húzni a mezőnytől. Közel hat perccel később ért be másodikként csapattársa a chilei Jose Ignacio Cornejo, majd kb. hét és fél perccel később megérkezett a harmadik csapattárs Kevin Benavides is. Ha volt náluk, akkor biztosan pukkantottak egy pezsgőt, vagy egy-két energiaitalt a Monster Energy Honda Team sátrában.

Összetettben is változott ezáltal a helyzet, az első ötben csupán egy KTM szerepel. Lassan, de biztosan a korábbi győztes osztrák Matthias Walkner lépked szépen előre.

A magyar fiúk is megtették a magukét, Gyenes Emanuel a 41. helyen, Saghmeister Gábor pedig a 113. helyen értek be ma, ezzel mindketten javítottak az összesítésben. Gábor a 114, Mani pedig a 43. helyen áll az összetettben, míg az Original by Motul kategóriában továbbra is övé a vezetés.

A mai nap dobogósai:1. Ricky Brabeck

2. Jose Ignacio Cornejo

3. Kevin Benavides

41. Emanuel Gyenes

113. Saghmeister Gábor

Összetettben:

1. Ricky Brabeck

2. Kevin Benavides

3. Matthias Walkner

43. Emanuel Gyenes

114. Saghmeister Gábor

Africa Eco Race 2020 – 1. szakasz

Africa Eco Race 2020

Ma végre elrajtolt az Africa Eco Race 2020-as futama is. Az első szakasz a marokkói kikőtővárosból Tangerből indult nyugatnak az óceán irányába Kenitráig. Itt egy rövid 23 km-es bemelegítő speciál szakasz után folytatták a versenyzők az utat Tarda városáig így összesen 711 km összekötő szakaszt kellett aszfalton megtenniük és ezzel le is tudták a verseny leghosszabb összekötő útját.

Africa Eco Race 2020 - 1. szakasz

A mért szakasz a Maamora paratölgyerdő homokos területén vezetett át. A rövid táv ellenére a versenyzők rögtön kavarogtak kicsit a ligetek, homokos tisztások között a kissé nehézkes navigáció miatt, ami a motorosoknak nem jelentett különösebb kihívást és inkább csak a másnapi rajtsorrend meghatározására szolgált.

A motorosoknál az első helyet 20 percnyi motorozással az olasz Alessandro Botturi szerezte meg egy Yamaha nyergében. Őt másodikként két perccel később a versenyre egy egész csapat motorost magával hozó világjáró brit fenegyerek Lyndon Poskitt követte KTM-mel. Majd harmadikként a norvég Felix Jenssen érkezett be szintén KTM motorral. Az ő ideje 24:40 volt. Mindhárom versenyző a 450-es kategóriában fut.

  A mai nap dobogósai:

  1. Alessandro Botturi

  2. Lyndon Poskitt

  3. Felix Jensen

  Összetettben:

  1. Alessandro Botturi

  2. Lyndon Poskitt

  3. Felix Jensen

  0 0
  Következő poszt

  Rally Moto News - 2020.01.08

  A Dakar Rally 2020 4. szakaszának és az Africa Eco Race 2020 2. szakaszának rövid összefoglalója.
  Shadows in the dust