Rally Moto News – 2020.01.06

Majer Viktor

Összefoglaló a Dakar és az Africa Eco Race 2020-as futamairól

Dakar  2020 -  2. szakasz

Dakar 2020

A mai napon a versenyzőknek 393 kilométert kellett megtenniük ebből 26 km volt összekötő és 367 km volt a mért szakasz miután tegnap Összesen négy motorosnak kellett feladni a versenyt így a 7:45-ös rajtnál 140 gép állt csatarendbe.  

Az útvonal nagyjából végig a Vörös tenger partján vezetett.  A viszonylag rövid táv kevésbé volt technikás, a nehézséget eleinte inkább a sok párhuzamos nyomvonal adta, ahol nehezebben lehetett megtalálni a tájékozódási pontokat. Északi irányban haladva később völgyből völgybe kellett navigálni, ami sokszor még a legtapasztaltabb versenyzőknek is feladta a leckét. A szelektív szakasz második része már magasabb, köves helyeken vitt, ahol leginkább arra kellett figyelni, hogy az éles kövek ki ne vágják az abroncsokat.

A tegnapi szakaszgyőzelem után Toby Price ma elsőként rajtolhatott el az Al Wajh és Neom közötti szakaszon.  Ez jó lehetőséget adott a többi gyors versenyzőnek hogy ledolgozzák a hátrányukat, hiszen a navigáció során mindig ad némi  könnyítést, ha már ment előttünk valaki. Természetesen figyelembe kell venni, hogy az előttünk haladó is tévedhet és bármikor tévútra vezethet bennünket. Akit biztosan nem tudod félrevezetni és talán a nap legnagyobb meglepetése volt, Ross Branch a botswanai KTM-es motoros. Ő tavaly tizenharmadikként zárta a Dakart, a tegnapi napon a 18. helyen végzett, ma viszont 1 perc 24 másodperccel érkezett be az összetettben első helyre ugrott a KTM-es Sam Sunderland előtt. A harmadik helyet a Husqvarnát irányító Pablo Quintanilla szerezte meg, ő így összetettben jelenleg a harmadik helyen áll. Price időközben visszacsúszott és 17. helyen ért ma célba, összetettben pedig a 9. helyen áll.

 

A márkák csatájában egyelőre a KTM tartja az első pozíciót, velük leginkább a Honda és a Husqvarna tudja felvenni a versenyt. Idén a Yamaha is újult erővel támad és szeretne jobb pozíciót elérni. Sok reményt fűznek az idei versenyhez, egyelőre azonban Yamaha nem tudott az első tízbe kerülni.

 
Original by Motul

A Dakaron külön kategóriában indulnak azok a versenyzők, akik nem használnak külső segítséget. Ők az igazi kemény legények. Mindent maguk intéznek a sátorveréstől a szerelésig. A Malle Moto kategória motorosainak egyedül a Motul, mint verseny egyik fő szponzora nyújt segítséget, így a kategória az Original by Motul nevet kapta.  Külön öröm, hogy ezt a kategóriát a romániai magyar versenyző Emanuel Gyenes vezeti. Mani összetettben jelenleg a 49. helyen áll, az Original by Motul kategóriát pedig közel 39 percnyi előnnyel vezeti. Szépen fokozatosan szokott előre lépkedni, így remélhetőleg ez az előnye csak növekedni fog!

Ne feledkezzünk meg azonban a lányokról sem! Több hölgy versenyző közül talán a legjobb Laia Sanz, aki idén új motorral állt rajthoz.  Az eddig KTM-et hajtó hölgy GasGas-ra  váltott,  ami igazából szerintem csak reklámfogásnak tekinthető azután, hogy a KTM nemrég többségi részvényes tulajdonosa lett a spanyol motorgyárnak.  Mindenesetre a hölgy számára a mai verseny nem alakult a legjobban. Bukott és emiatt vesztett 20 percet. Folytatni tudta a versenyt és végül 37. befutóként zárta a mai napot. 

 

A mai nap dobogósai:

1. Ross Branch

2. Sam Sunderland

3. Pablo Quintanilla

49. Emanuel Gyenes

119. Saghmeister Gábor

Összetettben:

1. Sam Sunderland

2. Pablo Quintanilla

3. Kevin Benavides

49. Emanuel Gyenes

118. Saghmeister Gábor

Africa Eco Race 2020 - Előkészítés

Africa Eco Race 2020

A mai napon a versenyzők megkapták az első itinerüket. A holnap induló versenyen összesen 754 km-t kell megtenniük, 731 km összekötő és 23 km speciál lesz a napi útadag.

0 0
Következő poszt

Rally Moto News - 2020.01.07

A Dakar Rally 2020 3. szakaszának és az Africa Eco Race 2020 1. szakaszának rövid összefoglalója.
Shadows in the dust